当前位置: 首 页>>科学研究>>成果展示>>论文专著>>2013年度>>正文
Pharmacognostic Study on the Five Medicinal Dendrobium Plants.
2015-06-12 09:03     (点击次数:)

SUN Zuo-ran, LIU Yong-heng,Yuan Liu*

MedicinalPlant.2013,4(2): 1-8.

Abstract: ObjectiveTo qualitatively identify the five medicinal plants of Dendrobium, which wereDendrobium nobile Lindl., D. denneanum (Kerr.)Z.H.Tsi., D. chrysotoxum Lindl.,D. fimbriatum Hook. and D. primulinum Lindl. [Method] The plant morphology,microscopic structure and powder were identified under light microscope.[Result] The method used in this research could identify the five medicinalDendrobium plants. [Conclusion] Plant morphology, microscopic structure andpowder identification could completely identify the five medicinal Dendrobiumplants, which provided certain scientific data for the further development ofDendrobium medicinal plants.

Keywords:Medicinal; Dendrobium nobile Lindl.;D. denneanum (Kerr.)Z.H.Tsi.; D.chrysotoxum Lindl.; D. fimbriatum Hook.; D.primulinum Lindl.; Pharmacognosy

原文链接:http://www.cnki.com.cn/Article/CJFDTotal-MDPT201302003.htm

上一条:HPLC-ELSD Method for Determination of Oleanolic Acid Content in Acanthopanax giraldii Harms, Acanthopanax leucorrhizus var.fulvescens Harms and Acanthopanax setchuenensis Harms ex Diels